Filtreaza dupa artisti
Image Alt

Despre tatuaj_

Te gândești să-ți faci un tatuaj, dar nu ai nicio idee despre asta. Ce ar trebui să știi înainte să-ți faci o programare.

Fă un studiu de piață despre
ce tip de model de tatuaj ti-ar plăcea

Dacă nu știi ce vrei, începe prin a căuta pe online sau prin cărți, albume mai multe tatuaje. În funcție de ce te atrage, hotărăște-te cât de mare ți-ar plăcea să fie tatuajul și pe ce parte a corpului. De asemenea, gândește-te dacă ți-ar plăcea unul colorat sau doar cu negru. Încearcă să îți creezi un mood board, dar nu te fixa pe o anumită fotografie cu un anumit tatuaj. Vrei un tatuaj unicat, așa cum ești și tu și nu o copie. 

Dacă nu te descurci singur sau nu ai timp să faci asta, poți să iei legătura cu un artist specializat în tatuaje şi să-ţi recomande chiar el câteva modele și îți va explica ce implică fiecare. Oricare ar fi alegerea ta, asigură-te ca desenul este unul care te reprezintă pe tine și lasă loc artistului tatuator să te ghideze mai departe.

Înainte de a stabili programarea, asigură-te că ai cercetat cum trebuie și salonul și că acesta respectă normele de igienă. Portofoliul artistului este iar important. Poți verifica cu ușurință feedback-ul și recenziile în paginile  de social media sau pe website-ul personal al acestuia. Fiecare artist are o specializare pe un anumit stil de desen. Unii artiști se specializează în modele de tip acuarelă sau tatuaje tradiționale japoneze sau tatuaje negre, în linie, în puncte, neo traditional și multe altele. Dacă vrei un design specific, asigură-te că artistul ales știe cu adevărat să lucreze la el.

Când este perioada optimă pentru ați
face un tatuaj?

Poți merge într-un salon de tatuaj și poți obține tatuajul oricând. Însă există momente de evitat pentru o astfel de decizie, cum ar fi înainte să pleci în vacanță vara sau când știi că urmează o perioadă în care te vei expune la soare. Se recomandă acoperirea tatuajului proaspăt în faţa soarelui. Prea multă expunere la lumina directă a soarelui va dăuna. Nu numai că va provoca iritații, dar poate provoca și estomparea timpurie. Chiar și atunci când un tatuaj este complet vindecat, prea multă lumină solară atrage acest risc.

De asemenea, reține că nu este recomandat să mergi să înoţi după realizarea unui tatuaj. Evită această activitate cel puţin o săptămână. Una dintre cele mai frecvente greșeli este neglijarea îngrijirii ulterioare. Citește mai multe despre îngrijirea tatuajului mai jos.

Cum se realizează un tatuaj permanent

Pentru ca un tatuaj să fie permanent, cerneala trebuie să intre în derm, țesutul de sub stratul exterior al pielii, numit epidermă. Acest lucru se face prin injectarea a acului în piele. Un artist utilizează un aparat de tatuat (sau mai multe) la care atașează aceste ace. Ele sunt de mai multe dimensiuni. De exemplu, unul dintre acele mici este unul format dintr-o combinație de 3 ace subțiri, dispuse conic (3RL Round Liner) sau paralel (3RS Round Shader), ce descriu o linie. Există ac și de 1RL, dar există și de 20 RL. Pentru zonele în care se dorește umplerea se folosesc ace de tip MG, RMG, RS.

Artistul încarcă acul cu cerneală, pornește motorul care mișcă acul și-l aplică în mișcare pe piele. Durerea este suportabilă și diferă de la persoană la persoană sau de la o parte la alta a corpului. Însă ia în calcul faptul că fiecare punct de cerneală este introdus individual, aşa că durerea se mărește exponențial. În acest caz, e bine să-ţi știi gradul de toleranță la durere. Unele zone de pe corp sunt mai sensibile ca altele. 

Ce riscuri implică un tatuaj

Apelează întotdeauna la un artist de tatuaje în care ai încredere sau despre care te-ai documentat înainte. Asigură-te că toate acele folosite sunt sterile, că toate accesoriile de pe masa de tatuat au fost sterilizate în prealabil și că salonul este unul în care igiena este de mare preț. Orice contaminare îți poate contracta o serie de afecţiuni grave, cum ar fi virusurile hepatitice B și C.

Întreabă tatuatorul despre orice nelămuriri ai. Poți să-l rogi chiar să te lase să asiști când acesta îți pregătește masa de lucru. Obligatoriu acesta trebuie să poarte mănuși de unică folosință, pe care trebuie să și le schimbe de fiecare dată când a atins orice obiect ( ex: telefonul mobil sau tableta) care nu este dezinfectat sau împachetat corespunzător în folie de unică folosință. Nu numai acul cu care urmează să fi tatuat prezintă un risc, ci toate accesoriile de pe masă, deoarece în timpul realizarii tatuajului există pericolul de contaminare a tuturor echipamentelor aferente.

De menţionat este şi că cel puţin 6 luni de la realizarea unui tatuaj, nu ai voie să donezi sânge. Acest lucru intră în criteriile de eligibilitate ale donării, chiar dacă cerneala intră doar în straturile pielii şi nu în sânge în mod direct.

Cât timp durează realizarea unui tatuaj?

Timpul de execuție al unui tatuaj depinde de complexitatea, tipul și mărimea modelului. Un tatuaj mic, dar cu un portret poate fi realizat și în 6 ore și invers, un tatuaj mare, dar minimalist, simplist poate fi efectuat într-o oră. 

Acordă importanță zonei corpului unde va fi
plasat tatuajul

Un artist tatuator cu experiență te poate ajuta sa îți conceapă un desen care să se potrivească cu partea corpului unde dorești tatuajul. De exemplu, dacă vrei niște aripi mari pe spate, în zona umerilor, atunci trebuie sa te asiguri ca desenul va avea forma potrivită și aripile nu se vor curba pe umăr, astfel încât ele să arate frânte, rupte. Este important ca atunci cand îți faci un tatuaj pe antebraț, acesta sa fie vizibil în totalitate. Nu vrei un portret, al cărui chip să se vadă jumătate din fata și jumătate din spate. Mai mult, mărimea desenului trebuie să îmbrace frumos corpul. Un desen prea mic pe o parte a corpului cu suprafața de piele mare va arăta ciudat, disproporționat și nu va flata silueta.

Cele mai populare locuri pentru tatuat sunt încheieturile mâinii, antebrațul, umerii, omoplații, orice zonă a spatelui, pieptul, coapsele (mai ales pentru femei), gambele. Dar orice parte a corpului poate fi tatuată. Cele mai puțin dorite sunt zonele de incheieturi, unde pielea este foarte fină și nu există foarte multă grăsime sau mușchi, astfel realizarea tatuajul va fi una dureroasă. Plus că mobilitatea zonei va “rupe” tatuajul în două părți. 

Zona mâinilor și a degetelor este din nou o zona foarte disputată. Avand în vedere că pielea de pe mâini și degete este foarte subțire și se exfoliază cu repeziciune, tatuajul riscă să se estompeze în foarte puțin timp, de aceea tatuajele în aceste zone trebuiesc făcute cu o linie foarte groasă și contururi bine definite. 

Cel mai important, locuri diferite pe corp produc diferite niveluri de durere. În general, tatuarea într-o zonă cu mușchi sau grăsime va determina mai puțină durere decât tatuarea pe os. Cu siguranță, un tatuaj pe coaste este considerat unul destul de dureros. Cu cât sunteți mai relaxați și mai răbdători cu atât procesul va fi mai ușor de suportat. Tatuajul se face fără anestezie, însă există anumite soluții cu efect de scurtă durată care amorțesc un pic zona, astfel încât procesul să fie mai suportabil.

Îngrijirea tatuajului

Un tatuaj se vindecă în aproximativ 1-3 săptămâni, în funcție de mărimea tatuajului, zona corpului și de abilitatea de vindecare a fiecăruia . Ce trebuie să știi:

După terminarea ședinței de tatuat, se păstrează tatuajul acoperit cu folie de plastic 2-4 ore, după care, cu mainile dezinfectate, se îndepărtează folia și se spală zona proaspăt tatuată cu apă călduță și săpun antibacterian. După curățare, pielea se usucă prin tamponare cu un servet de hartie. Se aplică crema o cremă special destinată vindecarii tatuajelor, în strat subțire și apoi se acoperă tatuajul din nou cu folie. Se va curăța astfel de două ori pe zi, dimineața și seara și va fi menținut acoperit cu folie de plastic timp de încă o zi sau două, in funcție de mărimea tatuajului sau zona corpului. O data pe zi, după curățare, într-un mediu curat, tatuajul se va lăsa descoperit pentru o perioada scurta de timp (20-30 minute) astfel încât pielea să respire.

După aceste zile în care tatuajul va sta sub folie de plastic, începe perioada de hidratare. Tatuajul se va unge cu cremă o data la două ore sau de cîte ori pielea se simte uscată, în straturi subțiri, având grijă să nu se satureze pielea cu cremă. Pe tot parcursul vindecării, zona trebuie păstrată curată și hidratată, fără a fi atinsă cu mâini ce nu au fost spălate în prealabil. 

Când tatuajul începe să se cojeasca și veți începe să simțiți mâncărime, sub nici o formă nu scărpinați zona și nu rupeți cojile.  Lăsați cojile să cadă natural pentru a nu periclita rezultatul final al vindecarii tatuajului. 

În primele două săptămâni, evitați să țineți tatuajul prea mult sub duș, nu faceți baie în cadă, în mare sau în piscină.

În primele trei săptamani de vindecare, pe lângă menținerea zonei tatuate hidratate, se recomandă ferirea de razele solare, fie și pentru o scurtă durată de timp (este interzis solarul sau orice altă sursă de ultraviolete). De asemenea se recomandă ca și după vindecarea tatuajului, în zilele insorite, tatuajul să fie mereu acoperit de cremă cu factor de protecție solară ridicat (50+) pentru a preveni decolorarea acestuia.

Este recomandat să evitați hainele strâmte pe tot parcursul procesului de vindecare.

În cazul în care vă duceți la sală, se recomandă curățarea corespunzătoare a echipamentului înainte de utilizare, în special dacă face contact sau este aproape de zona tatuată. 

Dacă apar orice semne de inflamație anormală sau vindecare întârziată trebuie să anunțați artistul care a realizat tatuajul pentru a va da un sfat în acest sens. În cazul în care sunteți conștienți de hipoalergie la anumite substanțe, ar trebui să faceți înainte de tatuaj, un test, în urma căruia veți putea decide la realizarea acestuia pe corp.

Se pot acoperi tatuajele vechi?

Da se pot acoperi tatuajele vechi sau nedorite cu unele noi. Însă tineti minte că această acoperire este foarte limitată, deoarece nu se pot pune culori mai deschise peste cele mai închise fără ca tatuajul cel vechi să se vadă. Tatuajul nou va trebui să fie mai mare și mult mai închis la culoare decat cel vechi pentru a-l acoperi în intregime.